Време е за стари филми

 Един почитател на старото кино като мен, не може да мине без да е гледал творенията на пионерите. Интересно да се видят, най-малкото, защото е поглед върху света на хора живели 110 години преди нас. Ако обичате старото кино си е направо наслада на черно-белите ви сетива.

Първият заснет филм е „Излазане от фабриката“. Първият прожектиран филм пък е “Пристигането на влака”. Според легендата, на първата прожекция хората се разбягали панически. Заедно с него има и още няколко филмчета на братя Люмиер. Това не са филми, правени за кино, а са по-скоро семейни спомени.

Втората серия филмчета са на Томас Едисон. Правени са между 1894 и 1896 с изобретената от компанията му (но не от него самия) кино-камера. Първият клип – “Целувката” е скандален за времето си. Мери Ървин и Джон Райс взривяват пуританска Америка, въпреки че целувката им е направо срамежлива. Такова е било времето. Зандоу Слиният Мъж е легенда в света на бодибилдинга. Той на практика е първия бодибилдър, а стойките, които показва е измислил сам – по това време няма стандарти. Участва и във филма на Франк Капра “Силният мъж”.

Коментари