Top 5 заблуди за средновековието… Oi Thou

Средновековието е онова ужасно тъмно време когато църквата горяла хора за щяло и за не щяло, обикновените хора били почти роби, а кралете били всевластни. Само дето току що описания период не е средновековието, а …. тарататам…. ренесанса.

Освен робите, това никога не е било вярно…  ако не сте крепостен селянин в Русия до края 19 век, разбира се, но това пък е друга история, дълга, тъжна и достойна за Гогол (“Мъртви души”, нали се сещате). Та тук ще ви разкажа най-очевадно грешните митове за средновековието. Ако някой го бива с лирата да започва да дрънка.

Ела ми тука…

Позиция 5 – Damsel in distress или онеправданите жени.
Тотално подчиненото положение на жените започва да се налага през Ренесанса. А причината била класическа… ама наистина класическа – няколко моралистки текста на римски философи. В самото средновековие обаче нещата били малко по-различни. Повечето племена  от ранното средновековие били толкова малобройни, че не можели да си позволят да изолират жените. При пиктите и исените например от жените се очаквало да правят всичко, което правят мъжете плюс някои неща, които мъжете не могат, например да раждат деца. Исените сте ги чували евентуално заради един техен военен лидер на име Будика, която се заела да унищожи половин южна Англия, барабар с Лондониум и добре й се получило, ако думата “добре” може да се използва в подобен контекст. През същинското средновековие не било рядкост заможни жени да управляват и защитават замъци и дори да си крадат годеници. Енергичната шотландка графиня Кърик затворила един нещастен левент за цял месец, докато се съгласи са се ожени за нея и да й направи дечица, сред които и Робърт Брус. Родителите често завещавали лични пари и земи на дъщерите си, като застраховка срещу неуспешен брак. Нещо повече, противно на разпространеното мнение, често се случвало дъщерята да наследи титлата на баща си по свое собствено право. Жана Д’Арк била една от многото млади жени във френската армия през сто-годишната война, разбира се тя е единствената жена генерал коронясала крал, далеч по-често мъж генерал коронясвал кралица. Важно: изгорена е на клада, не защото е вещица, а защото носи мъжки дрехи, което не е най-нелепото обвинение срещу политически неудобен генерал през 15 век.

не си ли нисък за щурмовак

Позиция 4 – Благородните рицари
Рицарските турнири били в два варианта – групов бой (melee) и двубой (jousting). През средновековието общите боеве били много по-популярни и доходоносни. В мелето целта била да плениш възможно най-знатния рицар и да изкрънкаш откуп. Ето сега една съвсем истинска рицарска история: Ричард I Лъвското Сърце бил пленен от Леополд V, докато се връщал от третия кръстоносен поход. Поисканият откуп бил равен на общият приход за английската хазна за 8 години. Майка му Хелена, която управлявала кралството и брат му Джон, който си чакал реда да го управлява, трябвало буквално да изпразнят хазната за да го платят. Виена се сдобила със стена, Австрия станала политически фактор, а Леополд V бил наречен Добродетелни и като бонус бил отлъчен от църквата. След като бил платен откупът, Леополд V предал Ричард на своя добър приятел Императора, а той на свой ред поискал властта над Крит и още един откуп. Накрая се наложило папата да скръцне със зъби на всички, за да бъде освободен Ричард, но все пак Императорът получил Крит. За да не съдите Леополд прекалено сурово – по време на кръстоносният поход, Ричард свалил знамената на Леополд от Йерусалим, защото не смятал, че е достатъчно храбър, за да слага цветовете си до тези на прославеното Лъвско сърце. Извън мелетата, свадите и разорителните откупи, рицарите се занимавали най-вече с плячкосване. Когато проблемът с тях станал нетърпим, папата пратил лудите момчета с мечове и коне да практикуват  хобито си в близкия изток за да подсигурят свободния достъп до Йерусалим. Фактът, че арабите вече били осигурили не само достъпа, но и инфраструктура и сигурност за всички поклонници не бил особено интересен.

и му казвам: вересия йок

Позиция 3 – Мизерни, прости селяни
Феодалната система често се описва като подтисничество и експлоатация в кристализирал вид. По някаква причина историците и философите от викторианската епоха имали нуждата да обяснят липсата на трудово законодателство в Англия с феодалната система или поне да обявят, че във фабриките може да е лошо, но на село е още по-лошо. По онова време наистина на село било много по-лошо, но това е друга  история. През същинското средновековие обаче не било така. Данъкът, който селяните дължали на господаря и епископа рядко надвишавал 20% от общото производство, а данък общ доход се налагал само за дадена година, за да се финансира армията. Феодалите делегирали известни права на лидерите на селската общност, а те съставяли комисия – жури (jury), която да решава поземлените спорове. Член на такава комисия се наричал журиста (jurista) или на латински юрист (iurista). Между феодала и всеки селянин се подписвал договор, в който се описвали точно какви данъци ще плаща селянинът и как точно феодалът ще се грижи за сигурността и благоденствието му. Ако някоя от страните нарушела договора, другата можела съвсем наистина да се жалва на краля, чрез местните юристи. И понеже всички тези хора били грамотни, делата се записвали най-подробно, за да могат да се допитват до тях. Системката работела сравнително добре около 300 години, след което дошла чумата, работната ръка поскъпнала неимоверно, поземлените имоти се окрупнили и се появили обикновени хора, които били много, ама много по-богати от феодалите. Въпросните феодали пък скоро открили, че овцете са по-доходоносни от селяните и не се жалвали на никого.

Лиу 8

Позиция 2 – Кралят слънце
Повтаряйте след мен “През Средновековието Не Е Имало Абсолютизъм”. Абсолютизмът съществува от 16 до 18 век, когато средновековието вече отдавна е наречен пренебрежително Тъмни векове. Кралят бил силно зависим от бароните, но и те зависели от него, а църквата имала повече власт върху обикновените хора, отколкото краля и феодала взети заедно. Никой средновековен крал не можел да си позволи да разори страната безнаказано, дори и да успеел, бароните разполагали с достатъчно средства да го свалят и да по силата на сложни семейни връзки да сложат друг на негово място. В ранното средновековие дори не им трябвали врътки – вождовете се избирали. И до сега в Англия кралят церемониално се избира, въпреки че титлата се онаследяват. Кралят не можел да обяви война или да наложи данък ако бароните и църквата не били съгласни. Понятието държава през средновековието било съвсем различно от днешното, което се налага през абсолютизма и отразява процесите на централизация. През средновековието на хартия земята била на краля, но на практика била на местният феодал, а негова вярност се печелела и губела в зависимост от обстоятелствата. Два типични примера: Когато саксонците се предали на Карл Велики, техният вожд станал херцог на Саксония и продължил да упражнява властта, а Саксония продължила да е отделна единица; Дюкът на Нормандия (наричан Вилхелм Копелето) бил крал на Англия (наричан Уилям Завоевателят) – по силата на феодалната система Нормандия  била част от Френското кралство, но Англия – не, въпреки че се управлявали от един и същ човек. След известно време Френският крал превзел Нормандия, която уж си била негова, но дюкът не го уважавал много, защото вече бил крал на Англия и му харесвало да се отчита само на папата. Благодарение на благороднически бракове и сложни феодални връзки кралят на Англия до не твърде отдавна е бил коронясван и за крал на Франция. Реално двете титли са били обединени само от Луи VIII на Франция (Луис I на Англия) и то за много кратко.

Глава първа Относно хемороидите

Позиция 1 – Злата църква
Църквата горяла хора, книги и де каквото можела да намери и държала хората неуки и невежи, за да може да ги манипулира. Това схващане за средновековната църква се налага отново през викторианската епоха. То е част от цяла серия митове и легенди за глупостта на средновековните хора – вярвали, че земята е плоска, във вещиците и никаква идея си нямали от наука. Никой не е преследвал вещици в средновековието, защото като цяло хората не вярвали в тях, църквата отричала съществуването им. Не смятали и че земята е плоска, нито пък че можеш да паднеш от ръба й. Имало и начално образование – Карл Велики възлага на църквата да създаде школи за грамотност – почти всички момчета се научавали да четат латински, като основно четиво им била библията, но не се ограничавали с нея. Стотина години след това Симеон въвежда подобна образователна система в България, нейния апогей е през 14 век, когато Българската култура, смесвайки западни влияния и византийска традиция, върви уверено към ренесанс от западен тип. Римската църковна научна догма била базирана на Аристотел, а не на библията. Средновековните учени обаче били много различни от Аристотел и църквата нямала нищо против, даже ги финансирала. Емпирични методи били широко приети. На мода били не класическите философски текстове, а арабските научни трудове, които били напълно лишени от религиозна натовареност. Роджър Бейкън и неговата Оптика не бил изключение, те били върха на цяла традиция. Нютон на практика преписал цели пасажи от нея, като пропуснал една неразбираема теория за гравитацията и скоростта на светлината – тези теории ще станат интересни чак за Айнщайн, защото описват в най-просто вид относителността. Бекън не извел относителността, той наблюдавал някои оптични необясними явления и се опитал да си обясни, но отбелязал, че не е в състояние да докаже твърдението си. Чак през ренесанса се налага/връща класическата идея за наблюдението на природата и философското размишление като научен процес. Тогава се появява и разбирането, че библията е буквален текст. И накрая къпели се веднъж седмично и не смятали водата за опасна – смятали, че да се пие вода от реката е опасно, което си е вярно.

 Ако все още някъде вътре в себе си смятате, че средновековните пора са по-глупави от нас замислете се над следното – днес научната информация е свободно достъпна, знаем хиляди пъти повече от който и да е гениален средновековен учен, все пак голяма част от хората вярват, че:
– ако потопиш стрък целина в плувен басейн и изпиеш една лъжичка, това ще може да се квалифицира като лечение;
– болестите не съществуват, докато медицината не се научи да ги диагностицира правилно;
– няма нужда да се ваксинирате, защото дадено заболяване не е било регистрирано от много време;
– да нарушавате съзнателно функцията на стомаха си е изключително здравословно;
– богатите не боледуват
– деформациите на световната карта са конспирация;
– снимките изцеждат енергията на човека;
– неправилно изчислената подредба на хаотично побрани звезди в деня на раждането ви има нещо общо с вас.

Та кой е тъпият?

Коментари