Укротяване на опърничавия WGA Notifications

screenshot

Вчера, както си се update-ваше милото ми XP, се появи онова грозно, гнусно, дразнещо и т.н. предупреждение, че копието ми не било легално. Еми нелегално ще е, купила съм го с предишния лаптоп, този дойде празен и непокварен. Друга подробност е, че съм платила за Home, а използвам Professional от лакомия. Много обичам Linux (Ubuntu, че е най-разбрано), ама любимата ми игра (Football Manager) не върви без досадните емулатори.

Windows Genuine Advantage Validation Tool, с номерче KB892130, проверява най-нахално разни подборности около регистрацията на Window-са и като не му хареса, ви издава на  Windows Genuine Advantage Notifications, с номерче KB905474, който пък маха какъвто и да е десктопа ви (за да ви привлече вниманието явно), бута се в трея ви под формата на синя звездичка и реве, че сте жертва на измама (юзър-френдли начин, да ви кажат, че сте гнусни крадци). Въобще тая цалата KB905474 е специално направена, за да ви дразни и да се чудите как да я махнете.

Разбира се, най-очевидният начин е да си купите лиценз и на де не занимавате с глупости. От Майкрософт  са коректни към потребителите и са публикували статия, в която обясняват как да премахнете WGA Notifications без да си купувате лиценз. Това, което ще ви разкажа долу е на практика същото, но маааааалко по-друго. Сега разбрахте ли?

Стъпка по стъпка:

1. Намирате wgatray.exe и го преименувате (на wgatray1.exe примерно).
2. Спирате процеса wgatray.exe в Task Manager-а;
(правите тая малка простотийка, защото иначе когато го спрете, се стартира веднага отново)
3. Триете WgaTray.exe в c:WindowsSystem32 и c:WindowsSystem32dllcache;
4. Отивате в RegEdit (с run от старт менюто например), намирате HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogonNotify.
5. Триете папката WgaLogon и рестартирате.

Трябва да махнете автоматичните update или поне да ги накарате да ви питат какво да инсталират, да запомните двете номерца и да не им давате да се инсталират, защото те пак ще се наредят на опашката. Аз лично направо го спрях. Пробвано е, работи.

Друг гениален и простичък начин е да използвате system restore функцията. Връщате до точката преди инсталирането на WGA Notifications  и след това правите настройките на автоматичните ъпдейти. Не съм го пробвала, прочетох го в статия по темата в My Digital Life. Там е описан и начин почти същия като тук, но без първата стъпка и с влизане в Safe Mode, което не е лоша идея, но може и без това.

Има разни кракнати и пачнати версии на WgaLogon.dll, но не виждам особен смисъл да се занимавате с такива неща.

Приятно укротяване и ако имате някакви въпроси, забележки или допълнение, заповядайте.

One thought on “Укротяване на опърничавия WGA Notifications

  1. Pingback: Отърваване от проклетото WATU « смотаното коте

Коментари