Топ 5 на обществената митология

Ако не схващате значението на словосъчетанието „обществена митология”, значи човекът, който ви е научил да четете, е направил услуга единствено на жълтите издания и рекламните агенции. Ако вече сте се почувствали обидени, то веднага излезте от тук… нататък става още по-ужасно.
Всяка страна има своята обществена митология, тук класираме най-популярните и обичани български обществени митове. Историческите митове ги оставяме настрана, тъй като те в голямата си част са плод на пропаганда, която за добро или лошо замества всякакви опити да се търси някаква логика.

Позиция 5 – Киселото мляко
Митът твърди, че това е някакво сакрално БГ откритие, чиято бактерия вирее само в България и никъде другаде. Този образ е наложен от французи и руснаци в началото на 20-ти век. През 60-те Данон популяризира идеята, а социалистическите власти с радост я превръщат в туристическа атракция.
Истината за съжаление има твърде малко общо с България. Кисело мляко съществува на балканите, в Мала Азия, Армения и Кавказ от 4500 години. Думата yogurt (yoghurt) пък е турска. Българската връзка е руснакът Иля Мечников, който отдава дълголетието на някои българи на киселото мляко, като отбелязва, че това е традиционна храна за селяните и се консумира в големи количества. Пълна боза… а пък тя е турска.

Позиция 4 – Беден, но честен
Всички сте го чували – „Той е беден, но честен.”. Подразбира се, че е беден, защото е честен, а не защото е глупав, некадърен, не пробивен, не рисков и така нататък, все далеч по-смислени причини. Този мит по-скоро показва народопсихология отколкото някакво заблуждение – ако не можеш да се издигнеш до нивото на нещо, просто го принизи на собственото си ниво. Винаги можеш да пропуснеш първото и да действаш направо по второто. Пък и понятието „беден” на балканите е много размито. Тук се провежда вечното състезание „Кой е по-нещастен”, плод на мазохистичното удоволствие, да убедиш вселената, че си най-нещастното същество на планетата.

Позиция 3 – Най-умните в света
Наскоро излезе новината, че някаква класация поставяла българите доста назад по интелигентност. Коментарите бяха най-общо или че проучването е „тъпо”, или че демокрацията е виновна, понеже по време на социализма сме били 2-ри. Всички се обединяваха от виждането, че българите са една ужасно умна нация. Аз лично не вярвам в подобни проучвания, защото те не отразява способността за абстрактното мислене. Ум и интелект, разбира се, са напълно различни неща, почти толкова колкото и умен и хитър, но в случая най-добре звучи старата приказка: „Ум царува, ум робува, ум патки пасе”. Айде да подкарваме патките на паша.

Позиция 2 – Тато и евтиното кюфте
Нали знаете, по Татово кюфтето беше 15 стотинки, хладилниците бяха пълни с пилета и всичко беше прекрасно. Тук няма да коментираме що за хора, смятат кюфтето за по-важно от свободата на словото например, защото първо те сами си знаят, и второ накрая ще стигнем до торент кюфтето и окончателно, ще нараним чувствата на нещастния „народен човек”. Ще цитираме обаче дочуто в Била проникновение: „Социализмът е като лошо използвана кредитната карта. Много гот си изкарваш, докато не ти звъннат колекторите на банката. Разликата е само в мащаба.”. По-добро обяснение от това здраве му кажи.

Позиция 1 – Робствата
Ще кажете, че тука се намесват историческите митове, а горе обещах, че тях няма да ги зачеквам. Сега излезте навън и питайте, който си искате под чие робство сме в момента. Вероятно сме или под американско, или под руско или евентуално под капиталистическо, ако попаднете на някои баш-разбирач от робства. Това е същото като с бедността, обаче в пречистен вид. Но пък и какво да очакваме от хора, чийто национален празник отбелязва несъществуващ мирен договор и празнуват вяло съединението и независимостта си.

Коментари