Музикално-трудова евроинтергация тип "Евровизия"

Ми да и аз я гледах, какво си мислите вие, че съм се занимавала с нещо смислено в събота вечер. В моя защита в неделя сутринта се подстригах, сега от дъргокосместа котка, станах късокосместа, от ангорка, та сиамка. Е, добре де не чак толкоз.. може би египетско мау.

Но ставаше дума, че си гледах Евровизия. Честно казано такъв кич отдавна не бях гледала, за което вина има г-н Д., понеже най-нахално махна Планета и останалите чалга канали. Харесаха ми четири песнички, от 24… и семките. Много хубави семки бяха, едри, лесно се белеха и не бяха пресолени, бижу в пакетче. Тях си ги купих от магазина до нас, много хубав магазин. Този магазин е в Благоевград и не ми плаща за реклама, така че няма да ви кажа как се казва. Много се отплесвам, това щото ми беше много интересно, не за друго.


Та харесаха ми четири песнички. Тази на Финланция – Leave me Alone, на Словения, ама не й
помня името, на Румъния, на Унгария и нашенската. Тя нали е върху народна песен от нашинския край, как да не я харесам, нашето гардже си е най-добро. Елица много напомня гадрже между другото, казано възможно най-одобрително. Едно одобрително гардже. Това и аз не го разбрах с гарджето. Награбих трите телефона и още в първите секунди на гласуването пратих гласове за трите държави – Финландия, Словения и Румъния. Браво на мене.

Сръбската също не беше лоша, нищо че певицата беше особено неугледна и очевидно имаше залитания по Сафо. Пък може и да е нямала, то знае ли човек с тоя кич, кой какви залитания има. Като стана дума за различната любов, няма как да не отблежим украйнския Азис, които през цялото време се опитваше да се свърже с кораба майка и така и не успя… Може би антенката му във форма на звезда не беше позиционирана правилно, например можеше да не му е на главата. Признайте това би било добри техническо решение.

Пък имаше един французин, толко търчане му удари на тая сцена, че и на мене ми се зави свят, щото той тичаше в кръг. Вероятно всеки уважаващ себе си французин тича в кръг докато пее… Само Едит Пиаф седеше права като градинско колче, но сигурно по нейно време още не са били измислили дисциплината тичане на дълги песни.

Рускините не тичаха, те правиха стриптийз, само дето останаха облечени. Разочароващо. Затова останаха на 3-то място, ако бяха се съблекли в унисон с текста на песента си, съм сигурна, че Сръбкинята и жильонъй Азис нямаше да могат да им се опрат. “Жильонъй” зароди една полска песен за Украйна.

Omijajcie g?ry, lasy, doly…


Имаше грузинци, както се очаква те имаха саби. По едно време не им стигнаха и започнаха да развяват по две. Това вероятно беше послание към публиката, защото нямаше никаква връзка с песента, видът на певицата или нещо друго намиращо се на поне 10 километра от залата. Още си припявам полската песничка, тя е хубава и затова не участва на Евровизия.


Dzwo?, dzwo?, dzwo? dzwoneczku,
M?j stepowy skowroneczku.


Настана обаче време да се гласува и се разбра, че няма никакво значение кой как е пял, какво е пял или какво шоу е направил… Важно беше кой от коя държава е. СССР, или ОНД или както там се казват сега си, гласува чинно за Матушска Росий. Бивша Югославия още по-чинно за Сърбия, Северните страни щастливо гласуваха една за друга. България, Гърция и Македония оформихна една балканска Мура трио, Кипър се присъедини, за да стане направо Мура сандвич с подправки.

Турците изкълчотиха един здрав кючек за рахат на гастербайтерите all over europe и се добраха до четвъртото място. Разбира се, не можем да ги виним, защото и нашенската песен спечели точките си по-скоро от гласовете на изселници, отколкото на някой захласнал се по гарджетата ни европеец. То лошо няма… Важно е Евровизията да върви.

Wina, wina, wina dajcie,
a jak umr? pochowajcie,
na zielonej Ukrainie
przy kochanej tej dziewczynie…

Коментари