22 април: денят на земното лицемерие

Днес е денят на земята, в който трябва да се правим, че ни пука, което не е вярно, но не всичко си го признаваме. Ако сме напълно честни, не е много ясно защо точно трябва да ни пука, освен онова клише за бъдните поколения. През 70-те известен еколог твърди, че до 2010 озоновата дупка ще е обхванала по-голямата част от Земята, а глобалното застудяване (тогава това е било името на същият процес, който днес наричаме “глобално затопляне”) ще е обхванало Северна Америка, Европа, Азия и части от Африка и Южна Америка. Смислено обяснение така и не дава, което е причина да не се очудваме, че прогнозата не се е сбъднала. Той предлага редица скъпо-струващи мерки “в името на бъдните поколения”.

Милиони еколози по света са написали, пишат или ще напишат тема за това в страниците и блоговете си. Това ще им отнеме поне 10 минути. Те ще използват личните си компютри или лаптопи, направени основно в Китай, при нулево спазване дори на елементарни екологични норми, но пък на достъпна цена. Тези машини съдържат съединения, които ще надживеят човечеството като биологичен вид. Когато след две години същите тези еколози си купят нова машинка, старата ще поеме по дългия път към hi-tech сметищата в същият този Китай. Електричеството, което ще използват с малки изключения ще е “произведено” в атомни, топло или водни централи. Връзката им с интернет минава през сателити, последните след края на работния си цикъл създават “космически боклук”. Когато дойде сметката им за ток и интернет, те ще я платят от банкноти, които са направени от текстилна хартия и бои. Производството и на двете е енергоемко и вкючва голямо количество отпадни материали.  Парите пък са изкарали обикновено работейки в офис (повечето еколози или са финансово подсигурени или са офис работници), този офис най-вероятно е построен от бетон, тухли и стъкло. Няма нужда да казвам, колко боклук е това, а като добавим и строителните отпадъци нещата излизат от контрол. Някой от тях ще пуснат брошурка на принтера в офиса – направата на една тонер касета за лазерен принтер генерира 2 (два) тона отпадъци. Ще си купят свещ, но в повечето случаи тя ще е ароматизирана, производството на парфюми и есенции в Индия е огромен замърсител на води, но отново на символична цена. Може би ще си пуснат екологичен филм, за гледането на който, ще изхарчат повече ток отколкото биха изхарчили, ако си оставеха лампата пусната и гледаха телевизия, без да пускат DVD или друго допълнително устройство.

Да обобщим, в името на това да отбележат деня на земята, те ще създадат повече боклук и ще стимулират допълнително неекологичните производства в Китай и Индия. Това ако не е ден на лицемерието, не знам кое е.

Коментари