Защо яките мацки харесват Star Wars

 Повечето от вас сигурно смятат, че сай-фая е само за вечни хлапетии от мъжки пол. Частта за “вечните хлапетии” е напълно вярна, но частта за “мъжки пол” е напълно, тотално, безвъзвратно сгрешена. Star Wars е толкова женски филм колкото и “Дяволът носи Прада”, даже повече, понеже съществуването на “Дяволът носи Прада” е пряк резултата от епохалните послания на Star Wars.  Нарочно не споменавам “Сексът и градът”, защото това е кифленски филм, а ние тука говорим за мацки, не за тестени иделия. Следващите 5 причини ще ви убедят в непреходната ми правота, ако сте си позволили случайно да се усъмните.

5. Спретнато насилие
Мъжете често мислят, че ние, жените, не обичаме насилие. Това е напълно погрешно. Не само обичаме насилието, но и ако в някой филм няма поне мъничко не ни е забавно. Въпросът е в изпълнението, ние не обичаме да се пръска прекалено много кръв, защото знаете ли колко трудно се пере червено петно на бяла риза? В Star Wars труповете са по правило чисти и спретнати с много малки изключения. Дори тежко обгореният и разкъсан бъдещ Дарт Вейдър в третата серия беше в приличен вид, освен краката му. За негово най-голямо съжаление те отсъстваха тогава. От отрязаната ръка на Люк не бликаше кървав фонтан, както става в някои безвкусни мъжки филми и в спешното отделение на Пирогов. Униформите на щурмоваците са винаги безупречно бели, дори след ожесточена битка. За чистотата много помагат лазерите, те само минават покрай жертвата и те ся пада покосена със сърцераздирателен вик, но без петно кръв. Въобще ние жените  мразим петната и не искаме да ги виждаме на голям екран, стигат ни рекламите на перилни препарати, които ни убеждават, че единственият начин да станем супер герои е да изперем мръсните чорапи на произволно избран мъж.

4.  Girl power
Падме Амидала кралицата на Набу и така нататък (имаше доста титли) е силна, непокорна, млада и прилича поразително на Натали Портман. Какво повече искате от супер мацка? Нейни верни слуги са джедаите, повечето от които са красиви, снажни мъже с особено добре оформени фигури. Силата има много добър вкус за мъже, ако не броим Йода, но пък кой може да устои на чужденец с лош словоред, дори и да е нисък и зелен. Добре де, може би Йода не е секс символ сред хората, но да видите какво пишат за него на родната му планета. Въпреки всичката си готиност и умност, Падме не си пада по контрацепцията, което е основна причина да се появи на бял свят най-яката сай-фай мацка във всички галактики, близки или далечни. Познахте, Принцеса Лея!  Лидерът на бунтовниците, жената, която спаси спасителите си няколко пъти и завъртя главата дори на брат си. За разлика от майка си принцеса Лея подбира мъжете по-добре, докато Падме се залюби с бъдещия много зъл герой, Лея си хвана обикновен дребен контрабандист.  Мъжете са криптонитът на супер мацките.

3. Гей историята
Ние жените обичаме гей историите, стига да няма прекалено много целувки и секс сцена. Star Wars предлага една напълно платонична гей любовна история – R2D2 и 3PO. Мeжду двамата метални героя често преминават силно сексуално и емоционално заредени искри, както и много съвсем обикновени дъгови разряди, когато обстановката е прекалено напрегната или лошите ги поразглобят. Въпреки трудностите през които преминават, двамата остават неотменно заедно, а кой не е проронвал поне една сълза когато 3PO изпраща R2D2 на война и когато му вдъхва кураж, за да се справи с повредите след това. Може ли такава силна мъжка любов да бъде победена? Каубоите от планината Броукбек могат само да завиждат на чистите и неопетнени отношение между двата най-известни робота в историята на киното. Освен това всички в Star Wars са много толерантни, въпреки че R2D2 и 3PO не крият връзката си, тя не е повод за дискриминация – R2D2 служи в армията без да се налага да се крие. Красотата на истинската любов  е непреходна.

2. Мъже на килограм
Няма нужда да го крием, жените обичат да гледат хубави мъже в различни пози – бягащи, биещи се, седящи, напрегнати, спокойни, по възможност голи до кръста… поне. В Star Wars има цяла армия разнородни мъже. Напръво е като в онази песен на Глория Гайнър “It’s rainin men, hallejulah, it’s raining men, every speciment. Tall blonde dark and lean, rough and tough and strong and mean…”. Танцувате ли вече? Имате Хан Соло – непокорният мачо, които чака да бъде опитомен; имате Люк Скайуокър – юношата бледен, който чака своята учителка; имате Ландо – тъмният предател, които трябва да наказвате всяка вечер по няколко пъти… За екстремно настроените има Чубака, под тези 200 килограма козина и безмозъчна сила се крие нежна душа. Ако пък си падате по-скоро по достолепни мъже натрупали опит има Оби-Уан Кеноби, той изгледа добре на всяка възраст. А можe бе вие харесвате мъже в униформи? И такива има, на килограм! Или се падате по садо-мазо и костюмчета? Дарт Ведър не сваля секси черния си костюм дори през деня и ще ви души до насита. Въобще изборът е неограничен и всичките си заслужават.

1. Pour amour
Когато едно време казвах, че Star Wars в основата си е разтърсваща семейна драма, всички казваха, че нищо не разбирам. Но след това излязоха първите три серии и всичко си дойде на мястото. Вече никой не ми казва, че нищо не разбирам, главно защото всички отдавна са забравили какво съм казвала преди 15 години. Важното е, че се оказах права. Star Wars е затрогваща история за силата на любовта и връзките в семейството. Анакин се влюбва в Падме, обаче любовта им е забранена. Те въпреки всичко се борят за нея, но този свят е несправедлив. Заради любовта си Анакин жертва всичко, в което е вярвал, но нищо не може да предотврати трагедията – бременната Падме умира, а Анакин се превръща в полужив пластмасов злодей. Но не знае, че има син и дъщеря, защото са го излъгали, че са били мъртво родени. Истината излиза на яве след много душевна и физическа болка и няколко милиарда невинни жертви. Накрая любовта у Анакин надделява и той се жертва за да спаси сина си. Мъка, мъка, мъка и малко хепи енд.

Коментари