Топ 5 на БГ парадоксите

Често ме обвиняват, че пиша за българите като страничен наблюдател. Сигурно така се получава, но пък влагам всичката си нежност и доброжелание в опит да не се получи нежелано залитане към хейтърски пост. Та ето сега топ пет на най-неразбираемите за мен български парадокси. Разбира се генерализирането не е добър подход, затова ако за вас тези неща са чужди, то това не значи, че не сте българи, а просто, че не сте масов мислител.

Позиция 5Всички сме от село, но се обиждаме на “селянин”.

Признавам си чистосърдечно и аз използвам думата “селянин” като обида, нищо че осъзнавам напълно колко е неподходяща. Още по-чистосърдечно си признавам, че не съм от село, нито предците ми са от село, а аз горе долу си знам произхода, така че съм от онази странна прослойка, която официално не съществува – потомствените “граждани”, което всъщност не значи абсолютно нищо. Не мога да разбера как подобен произход и въобще какъвто и да е произход може да е определящ за способностите или дори възпитанието. Първото е 1% дар от Бога и 99% къртовски труд, а второто може да се усвои на всяка възраст стига да има желание. Още по-малко разбирам какво лошо има в това човек да е амбициозен и защо “амбиция” е мръсна дума за много хора. Да ми се чуди човек, разбирам ли въобще нещо от тия селско-градски работи. По-вероятно не.


Позиция 4Аз слушам рок, ти слушаш чалга, затова аз съм умен, ти си тъп.

Има един много поетичен лаф – джаз е когато на готин човек му е кофти, а чалга е когато на кофти човек му е готино. Много ми харесва като изказ, но не е баш така. Ако човек ограничава контактите си по музикален принцип, то пропуска ужасно много интересни хора и много погледи, различни от неговия. Вкусовете са си вкусове, възпитанието е съвсем друго нещо. С други думи ако вие настоявате да споделите с мен музикалните си предпочитания като “надуете” уредбата в колата, на терасата и където се сетите, аз ще ви сложа в графата “селски простаци” (погледни позиция 5), независимо какво точно ще дъни от колоните. За капак на всичко не вярвам в прословутото “опростачване на нацията”, първо защото бай Ганьо по-голям простак не може да стане и второ защото масовата култура си е масова култура, дали ще е Ивана или Кичка Бодурава няма абсолютно никакво значение.

Позиция 3Дупките са виновни, че аз карам пиян и с превишена скорост.

Че има дупки има, даже не са дупки, ами цели ями, че трошат коли трошат, преди седмица хвърлих стотина лева по разни части разбити по Софийските лунни разходки. Но, че те не са сериозна причина за ежедневните зверски катастрофи също е вярно. Всъщност колкото по-добър е един път, толкова повече жертви взима, просто защото са малко идиотите, които карат бързо по лоши пътища, въпреки че и такива се намират. По някаква причина обаче поне 50% от системните нарушители се оправдават с пустите му дупки. Как точно дупките на булевард в София например карат някой да кара пил, или с 200, или да изпреварва самоубийствено или да бъде от човеколюбците, които да се опитват да станат донори с каска не мога да си обясня. Никак не ми върви с разбирането на езотеричните механизми, които свързват дупките с тежките катастрофи. Май се получава същото като със селско-градските работи.

Позиция 2 Испанците и италианците са цигани, немците – елементарни, англичаните надути, американците – тъпи и т.н.

Ако някое извънземно поиска да научи нещо за нациите от средностатистически българин, то ще остане с впечатление, че общува с най-чистокръвното, най-умното, най-изобретателното и разбира се най-скромното същество на планетата. Несъмнено подобен индивид би бил част от нация намерила начин ако не да е водеща в световен мащаб, то поне да е богата и задоволена. Реалността е малко по-различна, и ако за умното и изобретателното може да се спори до безкрай, то за богатия генетичен фонд и липсата на скромност не може да се отрече. Това последното, липсата на скромност, не е лошо, на мен лично прекаленото скромните хора не са ми много симпатични, изглеждат ми по-скоро глупави, задето не могат да оценят собствените си постижения. Обаче когато липсата на скромност няма особено покритие става малко… излишна.

Позиция 1 – За да разбираш от нещо, не е нужно да го познаваш

Аз не разбирам от много неща, както вече стана ясно. Разбирам от метеорология и геофизика, достатъчно,  че  осъзнавам колко много неща не знам.  Обичам динозаврите и съм самоук почитател на палеонтологията, което е мил начин да кажа, че не знам почти нищо. Живея с убеждението, че човек не може да знае и разбира напълно един език, освен ако не е езиковед. Тази изповед в стил “Аз знам, че нищо не знам” ме кара да се гордея, защото “много хора и това не знаят”.  Неписаният закон, че колкото по-малко разбира човек от нещо, толкова по-елементарно му се вижда, е голямата национална тайна на България. Сума народ дава оценки за неща, от които си няма дори бегла представа. Колкото по-сложно и неясно, толкова по-добре. Колкото по-малко знае човекът по темата, толкова по-твърдо е мнението му и то не може да бъде разклатено, особено ако включва някаква конспирация. Защо и как конспирациите успяват да запълват всички дупки в познанията по темата не знам, но неведнъж съм се убеждавала, че на въпросът “Каква е формата на земята?”, не трябва да се пишат предълги уравнения или да се отговаря “картофоид”, а да се каже: “Каквато са я направили от ЦРУ (КГБ, МИ6, МОСАД и т.н.)”.

4 thoughts on “Топ 5 на БГ парадоксите

Коментари