Топ 5 на най-абсурдните образи на Исус

Християнската религия не ми е сила, но знам основното – любов, доброта и смирение в очакване на вечния живот на небето. Знам и горе долу кой или по-скоро какво е Исус – все-опрощаващ, все-обичащ и милостив пророк, който жертва себе си в името на другите. Учението му може да се нагоди според епоха, без задължително да се пипат основите и това прави християнството толкова разпространено. Според мен изобразяването на Бог или неговите пророци е на крачка от идолопоклонничеството, но пък не мога да отрека, че образите имат своята философска стойност… или поне някои от тях. Тук няма да видите икони или стенописи,  а най-абсурдните образи на Исус, на които съм попадала:

Позиция 5 –Спортният Исус

Тук не става дума за течение, а за католически прахосъбирачки. Продават ги със пълното знание и съгласие на Ватикана.  Ако не ви харесва футбол, има и други варианти – гимнастика, голф, ски, дори приложни бойни изкуства. Забележете, че екипът му е бял с тъмна лента, което ме навежда на мисълта, че Исус е от Тотнъм, един вид наследствен фен. Come on you spurs!

Позиция 4 Динозавърският Исус
Добре, разбирам – някои хора вярват, че земята е създадена преди 6000 години и хората и динозаврите са живели заедно за известно време. Уважавам вярата им, но всички сме съгласни, че по времето на Исус динозаври е нямало. Тогава какво по дяволите прави Исус, с роба и римски сандали, на гърба динозавър, при това с напълно сгрешени пропорции? Явно проповядва: “Покайте се, защото от небето ще падне огнена буца… Юкатан харесва ли ви като име за полуостров?”

Позиция 3Черният ИсусНикой не знае какво е правил Исус от 7 годишна възраст до 32 годишна възраст. Е, тази картинка изяснява положението – бъхтил е във фитнеса, избягвал е добавките и се е учил да си прави расти. Вероятно е прекарал и някоя друга година в затвора. И през цялото време не е забравял робския си произход… Опа, чакай, последното за робския произход е само за черния, не и за Исус. Ся ако ви кажа, че не съм расист ще ми повярвате ли?

Позиция 2Уинчестър Исус

Всеки живял известно време в САЩ е срещал поне един фанатичен евангелист републиканец. Ако е бил от Тексас още по-добре, но не е задължително, точно този Исус не е от Тексас със сигурност. Ако се чудите как се съчетава крайното християнството със свободната продажба на огнестрелно оръжие, то картинката определено дава някои насоки. Този образ внася нов смисъл в притчата за Исус и търговците в храма. Давай, Джей, направи дупка в задника на ченчаджията!!!

Позиция 1Облечете Исус

Това е магнитна дъска, с магнитни фрагменти, идеята е да обличате и събличате героя (обикновено е Барби, Кен, някоя манекенка или нещо такова). Много популярна играчка в САЩ, но не в точно този й вид. Обличането и събличането на разпънатия Исус в костюм на дявол е уникално спиритуално изживяване… предполагам. Можете да го направите и балеринка, ако сте му набрали достатъчно. А въпросът как се е възнесъл има своя отговор – шапка с перка!

Коментари