Рецепта за греховен тричав хляб

  За да ви мине въобще през ума да правите хляб от трици вероятно имате много добра причина за това, нека я обсъдим. Из нета се носят най-невероятни легенди за чудото на овесените трици, но в общия случай това са силно преувеличени свободни интерпретации на изречения от научни доклади започващи с “в малък процент от случаите…” или “може да се предположи… “. Триците няма да ви излекуват от нищо и няма да ви “прочистят кръвта” от “лошия животински холестерол”.  Обаче съвсем наистина ще ви помогнат с теглото и с неприятни преживявания в сакралното помещение (WC).

Обаче има един проблем – триците не са просто безвкусни, те са гадни, освен ако не сте кон, в такъв случай  диииий, дииий. Както е известно аз обичам човечеството и в частност най-обичам себе си, поради което моят тричав хляб е греховен – в него има мед. Ще ви разкажа много лесно и простичко, като за наши хора, как става. Няма да се плашите, колкото по-некадърни сте в кухнята, толкова по-добре ще ви се получи.

Нужни причини:
1. Вие сте дебели!
2. Били сте дебели…
3. Имате библиотека в тоалетната.

Нужни продукти (с линкове към хранителна стойност):
две яйца (нещастни неоплодени продукти на менструалният цикъл на кокошката)
една кофичка кисело мляко Верея 0,1% (не ми плащат, 🙁 )
две чаени лъжици шарена сол
една щедра чаена лъжица мед, ок. 10 гр. (може и захар или подсладител, но с мед се получава по-добре)
200-300 грама овесени трици (до постигане на нужната консистенция)

Пояснение:
Аз не обичам да слагам сода, но ако държите да бухне може да добавите (разбъркайте я в киселото мляко, получената пяна може да се ползва и като част от костюма ви за Вси Светии, само казвам). Не слагайте мая – в триците има много малко глутен, така че маята е напълно излишна (единствената причини да не ядете глутен е ако сте болни, всичко друго са превземки).

Начин на приготвяне, като за наши хора:
Взимате голяма жълта купа, ако нямате жълта може и синя. Чупите двете яйце и ги пльосвате в нея, ама не прекалено артистично, ще ни трябва все пак. Не разбърквате. Добавяте киселото мляко, шарената сол и меда. Сега разбърквайте енергично, по-енергично, ОЩЕ по-енергично, докато всичко не се превърне в еднородна смес с неприятен цвят. Сега започва трудното – малко по малко добавяйте триците. Целта ви е сместа да добие консистенцията на гъсто лепило с грапава текстура. Това става с около 250-300 грама трици. Разбърквате добре и оставяте за 10-15 минути да се напоят триците. В това време си сгрявате фурната до любимите 180 градуса и приготвяте формичка с хартия за печене. За да не стане гаф намаслете хартията допълнително с малко (ама наистина малко) зехтин.


Сега изливате сместа във формичката, пъхате смело във фурната и след около 30 минути поглеждате какво става, вероятно вече ще е тъмно жълтеникакво, но ако се налага му дайте още пет минутки. Оставете да изстине, преди да вадите от формата и хартията. Внимание, този хляб не е като онзи – вътре седи малко влажен – това не значи че е суров, то с триците понятие суров не е подходящо. Ако нещата са се получили правилно някой няма да е в състояние да познае от какво е хляба ви и никой няма да ви вярва, че в него няма брашно.

Общата хранителна стойност на хляба ви е около:

Калории   Протеини   Въглехидрати   Фибри   Захари    Мазнини
1100                    70 г                         192 г                   38 г             13 г             35 г

Коментари