Нов курс по история (фентъзи едишън) част 1

Думата “едишън” не е чуждица, българите са основатели на всички цивилизации, писмености и науки, така че няма небългарски думи. Същото важи и за “фентъзи”. В първата част на този Нов курс по история ще разкажем за първия българин Бай Крум Доколенков и жена му Ганка Едрогърдова, по мъж Доколенкова.

Всичко започнали преди 75 000 години с двама български рептили емигранти от Орион. Те бягали от родната си планета, защото дължали здравни осигуровки за 167 месеца. Опитали да подкрепят бунтовническата кралица, но тая работа се оказала твърде сложна и опасна за техния вкус. С мъка яхнали летящата чиния Голф 1569 и поели към Земята. На нея имало много грозни хуманоидни мъжки екземпляри, обаче мацките били страшни. Емигрантите го ударили на животински секс и така се появили първите чистокръвно-хибридни човеци българи, най-първи били Бай Крум Доколенков и жена му Ганка Едрогърдова, по мъж Доколенкова.

Веднъж Бай Крум и Ганка били с всички първи братовчеди на почивка по южното червеноморие, и по-точно в китния Афротопол. Както си цъкали белот и пиели бира на плажа Бай Крум започнал епичен спор може или не може да се преплува морето. До вечерта Бай Крум бил вече достатъчно почерпен, за да се хване на бас с братовчеда Бушменов, че не само ще преплува морето, но ще прати и картичка от другата страна. На следващия ден той и жена му се настанили в дървената си лодка, която е анахронизъм, но на кой му пука, гаврътнали по едно за отскок и поели на път. След половин час гребяла само Ганка, понеже див махмурлук повалил Бай Крум.

Било страшно, било изтощаващо, но по време на това пътуване човечеството направило първите важни стъпки към цивилизацията – открили разликата между питейната и морската вода и че на дървена лодка огън не бива да се пали. Последните 5 километра ги преплували кучешката, следвайки примера на първото опитомено куче Шаро, което било порода Българска овчарка, но подозрително много приличало на Каракачанка (понеже каракачани нямало по това време, нямало кой да им каже).

На отсрещния бряг ги очаквала неприятна изненада. Никъде не се виждали магазини за сувенири и картички, не само това, но нямало и пощенска станция. Бай Крум бил бесен, щяло да му се наложи да търси картичка, заради последната част от баса с братовчеда Бушменов. Вярната му съпруга, която сега щяла да му бъде още по-вярна, защото на тоя бряг нямало дори пукнат гларус, предложила да отскочат до Европа на шопинг за пощенски картички. Бай Крум не знаел това Европа какво е, яде ли се, пие ли се, може ли да му се вярва… Но се съгласил, когато жена му го заплашила с три месеца полов глад.

Пътуването до Европа било толкова дълго и изтощително, че когато стигнали до мястото, което жена му наричала Европа, Бай Крум бил пребледнял от глад, студ и умора. Жена му също била добила светъл тен, тя обявила, че този нов цвят на кожата е много по-модерен от общоприетото кафяво. Бай Крум се отказала от пращането на картичка на братовчеда Бушменов, тая чернилка не заслужавала такъв жест. Бай Крум и Ганка вече били бели по всички правила на занаята!

Точно когато Бай Крум и жена му се били решили, че в тая Европа няма никакви хора се срещнали с македонците… и започнали да спорят кой е по-древен.

———————————————————————————————–

В следващия епизод: Братовчедът Бушменов си сменя името на Фараонов, основава Египет и строи пирамидите, и всичко това от скука, докато чака Бай Крум да му прати картичка.

———————————————————————————————–

Прочетете още:
Нов курс по история (фентъзи едишън) част 2

Коментари