Любов и сълзи с Firefox 4

Едни хора ми обещаха, че Firefox 4 ще е върха на гениалната мисъл. Обещаха, че сложа ли го интернета ще фръкне, а лаптопа ще запее одата на радостта. Понеже съм един доверчив и мил човек, ако не сте забелязали, подходих с подозрение. Инсталирах огнената лисица само на “най-малкия” (разбирай най-слабия) лаптоп, известен още като Черньо Асусов от клана Asus. То красота, то изящество и никакви забиване, увисване или мотане. Изведнъж прозорчето ми към световната мрежа се превърна във витрина. В този момент бях обречена.

На харизана лисица зъбите не се гледат. Мен ако питате, не искам да гледам зъбите на никоя лисица! Но да не се отплесвам.

След два дни тестване свалих Firefox 4 и на “големия” лаптоп, той не е известен още, но се казва Дон Домат II от клана HP. Запомнете това име. За около 10 минути имах две витрини, след още 10 Дон Домат започна да недоволства от новия браузър, а след още 10 и браузъра недоволстващ от Дон Домат. Резултата беше такъв краш, че цялата ми система увисна като… като.. абе не знам като какво, но искаше рестарт. Рестартирах и това беше първия то много рестарти, който белязаха странната връзка между Дон Домат и Firefox 4.

Моят прелюбящ съпруг се намеси в драмата с въпроса “Много е хубав Firefox 4, нали?”. Хубав, хубав, колко да е хубав, отива му да види. Въпросът обаче остана и беше задаван докато не отговорих почти убедително, че няма по-хубаво нещо от Firefox 4 и че никога няма да използвам IE 9. Това разбира се беше лъжа. Ако някой знае, че го лъжете, това технически не е лъгане, нали?

Firefox 4 има мръсна тайна, направо мръснишка. Няма “Save target as…” или там както се казваше точно в Модзила вариант. Ако има то е скрито или преименувано много успешно. Толкова успешно, че така и не можах да го открия. Наложи се да наруша обещанието си за IЕ 9, което така и така не беше истинско, само за да си сваля една mp3-ка. Много мила песничка, която освен всичко останало много отива на чувствата ми към проклетата четвърта огнена лисица. Take my love, take my land, take me where i cannot stand…

На външен вид Firefox 4 е мазнотийка до шийка. Изпълнено в стил Аеро, прозрачничко, заобленко, пу на мама убавата лисичка. Менютата не са много различни, но тук таме липсват някои важни опции. Стандартно го пуска без Menu bar, ама вие пък да не сте сакати. Не е съвместим със всички добавки, по-точно не всички добавки имат версия за него. Забива основно на мултимедийни сайтове от типа на Youtube, но много обича изключенията. Последно ми заби докато си обновявах Twitter-а, явно не му харесваше поредната префинена глупост, която дарих на света.

Firefox 4 носи на критика, не е забил нито веднъж откакто започнах да пиша тази статията. За да не развали хубавото впечатление ще я свършвам.

4 thoughts on “Любов и сълзи с Firefox 4

  1. Ц, не съм съгласна с теб, има си Menu bar, я цъкай но онова оранжевкото бутонче горе в ляво и виж какво става, дори на малкият ацер се държи супер прилично, виж некое приложение да не прави беля, аз имах такъв проблем с офисната щайгичка …

  2. Той белите ги прави на сериозните машини, на слабите е пружинка. Това оранжевото е някакъв слаб заместител, аз си пуснах Menu bar-а класическия.

  3. Ха! Къде бил ключът от палатката! Всяка котка да с знае дозата.

Коментари