Космическите сериали, които заслужават модерна версия

Космическите сай фай сериали са скъпо удоволствие, особено ако са направени добре, а на всичко отгоре имат нужда от време за да се установят. Може би затова от както започна голямата, зла криза, сай-фая се приземи трайно. С малкото изключение Stargate, който пък страдаше от хронична липса на пари и идеи. Космически кораби се вяснаха и във V, но там липсата на идеи беше просто умопомрачаваща.
Понеже пари очевидно няма и е безсмислено да се установява нова фик-вселена (справка провалът Defying Gravity) можем да очакваме в най-скоро време някоя от големите мрежи да направи модерна версия на стар сериал. Най-логично е да видим скоро нов Star Trek, малко по-минорен, малко по-зъл, но все така сладникаво космически. Тук обаче ще говорим за не чак толкова успешните малки сериали, които заслужават втори или даже трети  шанс…

Space: Above and Beyond
Още една от жертвите на Fox. Днес обаче тази тъмна и доста натуралистична, доколкото това е възможно във фантастиката, история за битката между хората и извънземните би се харчила като топъл хляб. В него имаше много интересни  идеи. Най-интригуваща беше изкуствено създадена робска раса, която не се кефеше много на положението си. Имаше наркотици, интриги и въобще всичко си имаше. Сценаристите на шоуто бяха оставили лошите извънземни настрана чак до края, за да се фокусират върху героите. Е, вярно, накрая, когато все пак се появиха пустите му извънземни, изглеждаха като нарисувани на бирено парти. Сериалът обаче има много потенциал, особено с оглед на това, че фик-вселената му е нещо средно между Starship troopers и Stargate Universe. Той се нарежда сред вдъхновителите на Battlestar Galactica, а тази компания трябва да ви кажа е много, много сериозна.

Space Precinct
Някога преди много време, когато излезе този сериал общата оценка беше “sux”, защото тогава имаше толкова много космически сай-фай, че на много хора им беше втръснало от звезди, бластери и кораби изчезващи нейде в космическата шир със светла диря след себе си. Бюджетът на космическото РПУ беше толкова малък, че аниматронните им кукли приличаха на лошо раздвижени пластмасови мъпети. За сметка на това останалите ефекти не бях толкова ужасни, колкото може да се очаква. Най-големият проблем бяха плоските сценарии, които днес едва ли биха развълнували и второкласник. Лошите престъпници винаги бяха много лоши, а добрите полицаи тънеха в тъпоумно неведение чак до самия край, въпреки че дори на котката й ставаше ясно кой е виновникът. Сериалът става за възкресяване, защото в момента полицейските драми се харчат като мазна баничка пред обувен завод, добавете към това космически кораби (в случая коли)  и получавате… ами не знам, интересно ми е да видя какво.

Starhunter \ Starhunter 2300
Един от най-добрите канадски сай-фай сериали правени някога. Не че конкуренцията е жестока де, Lexx никога и по никакъв повод не може да се сравнява с Пърси Монтана и компания. Първият сезон на Starhunter беше пълен провал, но втория (направен няколко години по-късно) заслужава внимание, поне с едно око. Неуспешният първи сезон обаче доста повлиява на първия сезон на един друг неуспешен за времето си сериал – Firefly. Вторият сезон на свой ред граби с пълни шепи от същия този Firefly. На всичко отгоре базата и на двата сериала е една и съща книга. Връзките свършват до тук, защото Starhunter все пак се пребори за цял втори сезон две години след първия. Той беше много по-добър и показваше, че сериалът може да се развива без да губи фенове.  Пърси Монтана има шанс да тормози малко и голямо отново, още повече, че BBC America има апетити за трети сезон още от 2006.

И накрая ще ви разкажа за едно сериалче, което не е точно космическо, но го обожавам!

Voyage to the Bottom of the Sea
Това е мноооооого стар сериал, ама много. Тамън от 1964 година. Идеята е почти същата като на Стар Трек, само че в океана. Знам, знам, обещах за е космически сай-фай, но дълбините на океана са тъмни, загадъчни и никой не е ходил там, не виждам голяма разлика с Луната, освен може би, че на луната са ходили повечето хора, отколкото са плавали до дъното на океана. Океанографията освен това е много любима наука и въобще обичам дълбоко-океански неща. Въпросният сериал има потенциал, защото повечето хора вече не го помнят и може да мине за нов новеничък, да прави нова фен-база и да навива хлапетии да ставата океанографи. Освен това колко сериали, фантастични или не, за подводници сте гледали напоследък?

Коментари