Когато Nokia C3 не слушка

Nokia C3 е за всички, които обичат социалните мрежи, но не са достатъчно умни, за да използват смартфон. Аз съм горд представител на този подвид на човечествто, пряко доказателство за това е нерадостната връзка между мен и едно китайско Блекбери. По-долу ще ви обясня как си решите проблема с вечно включения GPRS, ако още не сте си го решили сами.

C3 много мяза на Блекбери, но те всичките вече мязат на такива. Има си пълна клавиатура, фонетична кирилица, WLAN и социални приложения (Facebook и Twitter) обединено под особено оригиналното заглавие “Общности”. Може да се качи Skype (java) при добро желание и достатъчно търпение. Понеже това е прост телефон, а не умен, няма операционна система. Работи на S40 (като C3-02, но без тъчскрийн глезотийките). Няма особено разнообразие от цветове, поне по моя преценка само графитено синият е красив, другите са кифленски, особено тъмно розовия. Най-голямата загуба е, че няма онова готино светло синьо, но пък то в България разнообразието от цветове така и така не е особено на почит при търговците.

Има си и един проблем, който не е точно проблем, а лошо измислени настройки. По подразбиране настройките на приложенията в Общности и тези на пощенския клиент указват, че на определено време трябва да се обновява съдържанието им. Това не е чак такава мъка когато ползвате WLAN.  За да си подсигури функцията обаче GPRS-ът непрекъснато е пуснат, дори и да сте задали на пакетите “When needed”. Горе до индикатора за батерията има едно G в квадратче (или E в квадраче ако е през EDGE). Не знам колко данни точи и колко сметка върти, но не е кефско.  Понеже ви обичам и искам да ми четете блога (в който няма почти нищо друго хай-текско) ще ви разкажа как да си оправите настройките.

За да забраните обновяването на Общностите влизате в тях… Колко неочаквано нали? Ако сте правили нещо там в началото ще ви даде да пишете нов статус, натиснете Отмяна и продължете докато заредите профила или влезете в списъка с профилите. Отворете Опции -> Настройки, в Автоматична актуализация на началния екран (най-долу) променете настройката на Никога. Ако изберете Минимализиране използването на данни, ще изключите актуализациите, но ще изключите и зареждането на изображения при използването на приложенията. Понеже аз обикновено ги използвам при наличие на WLAN предпочитам да ги зарежда. Пък и през GPRS не е толкова страшно. Ако пощенският ви клиент не е активен в началния екран, това стига, но ако е, трябва да оправите и неговите настройки… поне така си мисля.

Там настройките се правят за всеки отделен акаунт. Общата настройка ви дава възможност само да ограничите обмена на данни при роуминг. Все пак погледнете и нея, не искате да трупате сметка докато си печете задничето на Халкидики, нали? Влизате в E-mail списъка с акаунтите и избирате Опции. От там избирате Настройки и слагате Минимални разходи. След това влизате във всеки акаунт по отделно и избирате както следва Опции -> Още -> Настройки. От там избирате настройка Ръчно за Актуализиране на папка Входящи. По подразбиране е Бързо. Ако приложението не е активно на началния екран (например ако е само в лентата с бързите команди) то не актуализира съдържанието докато не бъде стартирано… което си е съвсем логично и май нямаше нужда да го казвам сто пъти.

Ся обичате ли ме безмерно, а?

5 thoughts on “Когато Nokia C3 не слушка

  1. Аз има въпрос относно минимизирането – в един клип за Nokia c3 беше показано, че като си отворил скайпа и натиснеш червената слушалка – минимизира приложението и ставаше, е при мен не действа, трябва ли някакви настройки да се правят и ако да – къде?

  2. S40 позволява работа в background режим. Повечето Java приложенията на трети страни (какъвто вероятно е и клиентът, който ползвате) не го позволяват. Хубавата новина е, че можете да ги паправите в няколко не твърде сложни стъпки и без да сте java програмист. На този линк е обяснено много подробно на английски как става.
    http://nokias40javaminimize.blogspot.com/2012/07/how-to-minimize-java-application-on.html
    Толкова е просто, че няма как да го сбъркате и работи префектно.

  3. Здравей! Много се радвам че открих твоя блог! Имам няколко въпроса, относно Nokia C3. Първият ми е: Oт известно време не ми зарежда приложението, Facebook. Свалих си го от ovi store, написвам си имейла, паролата и т.н. и натискам да вляза, но не зарежда. Стига до второто квадратче.Другият ми въпрос е за скайп, малко ще се изложа но от тук разбрах, че може да се инсталира и скайп…как? 🙂 А да и понякога ми излиза някакво златно ключе в/у иконката на Facebook.

  4. Здравей, за скайпа веднага мога да ти отговоря – трябва ти java клиентче, като това http://phoneky.com/java-software/?p=view-item&st=3&id=a1a1213, ако не те върже и ти даде една странна незнайзнай грешка, ето тук е описано как да се справиш – http://www.askmefast.com/Unknown_server_error80_precheck_cm_registration_error-qna5543718.html. За Facebook за сължаление не мога да ти помогна, не ползвам телефона вече от почти година и не мога и да пробвам нищо на него – опитай да изтриеш настоящата инсталация и пробвай да я сложиш отново, ако не пак работи (а то вероятно нява да работи) потърси или по-стара версия или сигурна неофициална версия.

Коментари