Какви ги върши Оли Рен?

Днес Тим Алън от Евростат каза, че цитирам “на този етап в “Евростат” нямат никакви доказателства за манипулация на статистически данни от страна на България”, по случай предстоящата проверка, той коментира ““Евростат” планират само една проверка, която касае процедурата за свръх дефицит. Тя ще се проведе през втората половина на тази година и ще обхване и недекларираните анекси по договори”. Логично е да питам какво тогава обезпокои комисаря Оли Рен  и ЕК толкова много, че да се прави публично изявление, което да вкара още малко нестабилност в и без това разклатената от криза и полицейски акции българска икономика (наред с положителните резултата от активността на МВР, има и един странно отрицателен, българската икономика е толкова обвързана със мафията, че се оказва неспособна да съществува без нея). Разбира се, всяка проверка е полезна и всяко нарушение трябва да бъде изобличавано, защото българите имат лошия навик да послъгват особено за пари.

Без да съм някакъв вездесъщ разбирач на голямата политика имам разни подозрения защо така се получи. Позволявам си да ги споделя, защото имам известен опит с европейската комисия Ще ги степенувам по лошотия един вид. Ще има и щипка конспирация за вкус (понеже аз не съм много по конспирациите, няма да бъде много пикантно).

Подозрение супер оптимистично: Лабораторен опит.
Проверката, както стана ясно, ще бъде по нов механизъм. Разните медии имаха разни варианти, дали е някаква нова методология заложена в Лисабонския договор или е свързана с разширените права на Евростат с цел стабилизиране на еврозоната. (ако някой знае, моля да изясни в коментарите, ще съм му задължена). Какъвто и да е случая може би ЕК се опитва да пробва дали нововъведението ще работи. За да не се получи твърде неприятен резултат е избрана страна извън еврото, която има някакъв проблем, но същевременно не е прекалено опасна, като Португалия или Испания, а вероятността да излязат някакви драматични разкрития е минимална. Изказването на Оли Рен може би изпробва доколко пазарите биха реагирали на такава проверка. Може би изглежда че всичко е за сметка на България, но не е точно така. След проверката ЕК вероятно ще ни изчетка колко сме честни, добри и стриктни, като направи някоя друга дружеска забележка (далеч съм от идеята, че няма да има за какво). Така България ще стане значително по-привлекателна, защото едно е Дянков да се кълне колко сме стабилни, ама си е друго Евростат.

Подозрение само оптимистично: Дойче Веле
Не ме бива много по немски, но мисля че това значи Германия говори. Напоследък основно срещу България и правителството и обществото й. Къде с право, къде е така за спорта. Редица немски медии, начело с Дойче Веле, размахаха пръст на Бойко Борисов за твърдите му изказвания (доколко те са трансформирани в реално позиция е друг въпрос) по отношение на работата на германските компании в България. То не бяха сравнения с Чавес, то не бяха апокалиптични предсказания, стигнахме до там немска медия да обяснява как едва ли не българското общество е виновно за нео-нацизма. А германски компании в затруднение колкото искаш. Като се започне с фиаското на Сименс и се свърши със странния “европейки” подход към българския потребител от страна на EON и EVN (която е австрийка, и може би не е много коректно да я слагам в кюпа). Този вариант не е особено лош. Когато една малка страна иска да проявява някакъв тип независимост, трябва да е готова да си носи последствията. Проверката вероятно ще завърши със заключение от типа “като цяло всичко е наред”.

Подозрение песимистично: Думам ти дъще, сещай се снахо.
Когато гръмна гръцкия балон ЕК бяха подхванали Румъния. Предизвикаха толкова нестабилност в страната, че със същия успех можеха просто да пуснат една бомба в центъра на Букурещ и да гледат сеир. И ако в случая с Румъния Оли Рен може да се извинява със строгите чиновници от Международния Валутен Фонд, то сега с какво ще се извини? Или започват да се създават скандали около България, защото някоя презрялата круша в Южна Европа е готова да падне , а ЕС по стар навик ще напляска новите членки, с надеждата старите членки да се покрият добре. Или пък се очаква Португалия и Испания да разберат намека и да се избегне нова криза. Еврозоната едва ли би издържала дори подозрение, че някоя от държавите в нея е на същото дередже като Гърция. Затова пък страните извън нея, могат да бъдат смъмрени за назидание, даже и да няма за какво. Както се казваше в стария виц “Ела да ти плесна един шамар, все нещо си направил”. Песимизмът в случая не е само за България, а за ЕС, защото се повтарят едни и същи грешки, с убедеността, че все някога ще се получи.

Подозрение доста песимистично: Защо само Желева, като може и цяла България.
Съвсем реалистично е зад “безпокойството” да стоят българи. ЕК е податлив на подобни внушения, особено ако може да изкара някои друг дивидент на чужд гръб. Български евродепутати, за които тясно-партийните   интереси са по-важни от националните също има много.  Скандалът с неосъществения комисар Желева показа, че Брюксел е като фризьорски салон, в който клюките отекат по-силно отколкото доводите на здравия разум. Ако този вариант е верен, съвсем скоро ще се окаже, че в момент на загриженост за страната, Антония Първанова например е споделила с де що намери отговорно лице, че правителството нещо лъже, маже със статистиката. Тя не е знае за какво става дума, няма доказателства, още по-малко основания, но е сигурна, че е нещо страшно. И така няколко месеца. Този вариант е предпоследен по лошотия, но не и по вероятност… за огромно съжаление.

Подозрение ултра песимистично: Това, че няма проблем в НСИ, не значи, че няма проблем в МФ.
Няма как да пропусна и този вариант. Честно казано се съмнявам дълбоко в него. МФ можеха да продължат за мамят статистиката и да поддържат заблудата за ниския дефицит, както е правено до сега и нямаше никаква нужда да обявяват такава голяма корекция. Така нямаше да се докарат нито проверка, нито подозрения. Червените анекси за милиарди щяха да бъдат забравени и Първанова щеше да мирува. Все пак българите винаги са доказвали, че са крайно непрактични хора, които правят нещата точно когато не трябва и като цяло им се губи причинно-следствената връзка.  Все още ме учудва колко нелогични могат да бъдат, когато искат да блеснат. Та Дянков решил да блесне и направил тоталния гаф да привлече внимание, към статистика, която сам фалшифицира. Съвсем логично Оли Рен и ЕК са обезпокоени, защото малко или много България е част от европейската икономика. Те на тая лъжа краката биха били много къси.

 

Остава да наблюдаваме събитията и да решим, дали съм уцелила… На тото-то се е видяло, че няма да целна милионите, барем в кръчмарската политиката да успея.

Коментари